PURE RETREAT - En Sörmländsk oas
Pensionatsliv

Antikviteter

Kanske hör det till människans natur att ju äldre vi blir, desto mer blickar vi tillbaka? Jag har förvisso alltid gillat historia och antika föremål, släktforskat sedan tonåren och vurmat för äldre byggnader, men det tenderar att eskalera med åren. 
Kanske är det ett skydd mot samhällets galenskaper och det brutala mediebrus våra hjärnor utsätts för, eller så är det bara en medelålders människa som passerat sitt bäst-före-datum och sakta börjat inse att det inte blir bättre än såhär. 
Vad det än må vara tänker jag inte stoppa utvecklingen då jag finner den alltför angenäm att avvara. I stället vill jag uppmuntra eventuella läsare att omfamna historien och de glädjeämnen den faktiskt kan bidra med. För att illustrera detta tänker jag från och med nu avsluta mina inlägg med citat ur favoritböcker av äldre årgång.
Först ut en gammal goding med permanent plats på mitt sängbord: Johan Gabriel Oxenstierna 
I hans första dagbok "Ljuva ungdomstid" som skrevs 1766-1768 kan man njuta av den då 16-åringa författarens skarpsinniga betraktelser av sin omvärld.
Söndagen den 13 juli 1766:
"Herr Hambn predikade och efter middagen promenerade jag, men molnen började skocka sig och tvingade mig snart att vända. De förde med sig ett av de häftigaste regn och oväder jag någonsin sett. Löjtnant Wrangel har varit här med sin fru. Det är svårt att säga vem av de två som är fulast. Han är liten som en dvärg och hon är lång som en stör. För att kyssa sin fru skulle denne dvärg behöva en stege. Därtill är de magra som skrikor, så naturen tycks ha skapat dem för varandra. Gode Gud, om den lille Wrangel kan få några barn, vilken avkomma det kommer att bli! Det skulle inte skada att blanda in någonting vackrare i släkten för att bevara mänskligheten från missfoster."


0 kommentarer på Antikviteter:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment