PURE RETREAT - En Sörmländsk oas
Pensionatsliv

Fikon och forntida farsoter

Det är söndag. Man har ätit en överdådig Sopranolunch, pliktskyldigt promenerat och pustar ut efter kaffet innan baksmällan hinner i kapp och stegrar söndagsångesten.
Känns situationen igen? Oavsett tycker jag vi alla gjort oss förtjänta av lite god lektyr. Det är ändå försent och går inte att hejda. Det var inte bättre förr.

Uppsala Torsdag 18 juni 1767
Jag mådde bra i går, jag sov en smula i natt, efter att ha vakat så många andra nätter, men vad min glädje blev kort! Sjukdomen har återkommit ännu häftigare. Medan den slumrande hämtade den nya krafter, för att kunna plåga mig grymmare än någonsin. Men jag har bara alltväl förtjänat det! Jag åt fikon i går! Visste jag inte hur farligt det var för min mage, och förtjänar jag inte att vara ynklig på nytt? Uthärda, olycklige, en förfärlig sjukdoms förnyade anfall, det är straffet för din oförsiktighet!

Lördag 20 juni 
Mina dagar liknar varandra och likaså nätterna. Jag vet inte längre vad sömn vill säga. Jag tillbringar nätterna med att gå runt i rummet, ett rov för de våldsammaste plågor. Ett tryck över bröstet som följer på gulsoten skapar ett svårmod och en leda som är dystrare och grymmare än allt det övriga. Det finns ögonblick då jag skulle ha lust att inte finnas till, då jag skulle önska att jag förintades. I hopp om att få sova har jag tagit opium i kväll. Trött på att evigt gå, och eftersom jag trots mitt opium inte sover, sitter jag nu vid mitt skrivbord två och en halv timme efter midnatt och beskriver denna bedrövliga dag.

Söndag 21 juni
Ödet greps av medlidande med mig och sände ett brev från far, i vilket han lovar att sända oss sin vagn för resan. Vi är så försvagade, herr Bergklint och jag, att vi inte kan företa en så lång resa utan en bekväm vagn.

Uppsala med Uppsala domkyrka på 1700-talet, målning av Elias Martin

 Gustav III:s vagn
Kopparstick från 1770 av Fredrik Akrel

Onsdag 1 juli 1767
Äntligen kom den lyckliga dag då jag fick lämna Uppsala och anträda en resa som sedan en månad utgjort mina önskningars enda mål. Avskyvärda stad, jag vill aldrig se dig igen!0 kommentarer på Fikon och forntida farsoter:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment