PURE RETREAT - En Sörmländsk oas
Pensionatsliv

Herrans tukt och förmaning

Det blåser ute och jag har från mitt skrivbord utsikt över vägen. Den är tom. Tror inte det kommer några kunder till butiken i dag så jag fortsätter orera. Sen kanske jag håller tyst en stund. Eller inte.


Skenäs söndag 10 januari 1768

Jakob Strengbom predikade här i dag. Jag tyckte först om hans predikan, men mormor, vars smak är oändligt rättvis och fin, påvisade många misstag i det att jag ändrade åsikt. Särskilt löjligt är det att säga som han gjorde: "David sökte åsnorna och blev konung, låt oss för vår del söka Jesus Kristus, han skall giva oss all världens rikedomar." Bönderna sade att han tagit predikan från sin fars manuskript och sedan lemlästat det på sitt vis.
Jag skrev vers i massor men är missnöjd med dem. Men lika mycket tycker jag om ämnet. Vilket är då detta ämne? Jag är 18 år. Gissa!

Söndag 31 januari 

Herr Hambn höll en ganska vacker predikan och greve Bonde vår närmaste granne, var bjuden hit. När Bergklint visade honom mina kompendier på Schmauss Historia, lånade han dem av mig för att lära känna denne historiker, som han ännu inte hört talas om. Men han kommer inte att ha stor nytta av mina kompendier, ty de är inte bara oavslutade utan vimlar dessutom av fel, både i sammanställning och stavning. Jag gjorde dem med bävande hjärta när examen närmade sig, vilket hindrade mig från att märka felen, glad som jag var att få med så mycket som möjligt.
Efter hans avresa for jag ut med ett slags kälke, som på svenska kallas methynda, och som glider över isen med stor hastighet, men jag vågar inte anförtro det till någon annan än min dagbok. Jag åkte på sådana kälkar när jag var barn, och om någon visste att jag gjort det nu, skulle man göra narr av mig. Det är bra orätt att påstå att man inte alls har kvar någon smak för sina gamla nöjen när man lämnat barndomen.

(Johan Gabriel Oxenstierna, Ljuva ungdomstid Dagbok 1766-1768)


Sparkstötting av äldre modell, en sk drög.
0 kommentarer på Herrans tukt och förmaning:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment