PURE RETREAT - En Sörmländsk oas
Pensionatsliv

Kungligt

Landets kungahus har fått tillökning med ytterligare en liten medlem. Oavsett var man står politiskt i frågan om monarkins vara eller ickevara, kan det vara värt att fira med ett par nya festliga örhängen. Här några förslag från Garagebutiken:


Innan undertecknad återgår till vardagssysslorna känner jag mig nödd och tvungen att bjuda på ännu en livsbetraktelse av unge herr Oxenstierna. Kunde han i sin vildaste fantasi ana hur stor glädje hans dagboksanteckningar skulle bereda flera århundraden senare? Jag tackar de personer som tagit sig mödan att översätta, sammanställa och ge ut dessa underbara skrifter. De är ett lyckopiller i ordets rätta bemärkelse.

Söndag 24 juli 1768
"Jag har kört in hö, jag har promenerat, jag har rott, jag har skjutit några fåglar, jag har sprungit. Alla landets nöjen har jag fått vara med om i dag, men av alla dessa nöjen finns i mitt tycke inget trevligare än höbärgningen. I ladan dit man bär höet, brottas man, man kastar sig på höet, man täcker över varandra med det; där är det tillräckligt mörkt för att man inte skall kunna urskilja någonting tydligt, man rullar om varandra, flickor och pojkar, och flera gånger har min djärva hand förstått att utnyttja oredan.

Jag hade velat gå och fiska. men hindrades av kyrkoherde Bergstedts ankomst. Han är den andre av de präster som hållit provpredikan här. Jag gladde mig åt att snart få se honom resa sin väg, men den pedanten stannade hela eftermiddagen och skildrade hela sitt liv för oss. 
Vad jag hatar dessa människor som oupphörligt kommer och besvärar oss med berättelser om sina upplevelser. De tror att alla intresserar sig lika mycket som de själva för dem. Om jag för min del intresserade mig för något under hans oändliga berättelse, var det bara för glädjen jag väntade mig av att få höra den ta slut.

Och man skall inte säga att jag begår samma fel som jag förebrår andra när jag skriver den här dagboken, och att det är ännu tokigare att skriva ner dessa struntsaker än att säga dem; jag går inte, jag, och pinar öronen på andra genom att läsa upp ur dessa papper. Tvärtom, ingen har någonsin sett dem, ingen skall någonsin få se dem."
(ur Ljuva ungdomstid, Johan Gabriel Oxenstierna)
                                                                                                                     Jakt på 1700-talet. Bild från Sällskapet för 1700-talsstudier.


0 kommentarer på Kungligt:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment