PURE RETREAT - En Sörmländsk oas
Pensionatsliv

Indiens dotter

Det finns de som spenderar lördagskvällen med lättsam underhållning typ Let's dance och så finns det de som väljer något mer svårsmälta program som Svt:s dokumentär om Indiens dotter. Undertecknad såg den i går och berördes starkt. Dokumentären behandlar själva händelsen då Jyoti Singh, en 23 årig läkarstudent, på väg hem från bio, brutalt våldtas och misshandlas av ett antal män i en buss, så illa att hon kort efter avlider av sina skador. 
Programmet försöker utröna vad det var som gick snett och hur det faktiskt ser ut i Indien beträffande kvinnosynen. Resultatet är skrämmande och föga upplyftande. Termer som medeltid känns nästan tama i sammanhanget. 
En av de åtalade männens försvarsadvokater erkänner tex öppet inför kameran att han inte hade tvekat att hälla bensin över och bränna sin egen dotter om hon hade haft sex före äktenskapet. Kvinnor har inga rättigheter i många av dessa mäns ögon och de är många. Skrämmande många.

Jyoti Singh var en enastående ung kvinna som hade kunnat åstakomma stora ting om hon fått leva. Nu innebar hennes död ett uppvaknande för många, inte bara i Indien, utan i hela världen. Må hon inte ha dött förgäves, utan att vi verkligen får se grundläggande förändringar i kvinnors rättigheter, inte bara i Indien, utan överallt där kvinnor behandlas som andra klassens varelser pga mäns rädsla och okunskap. Det är hög tid nu.
Se dokumentären på svt play här.
0 kommentarer på Indiens dotter:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment