PURE RETREAT - En Sörmländsk oas
Pensionatsliv

150-årsfest i skärgården

Jag brukar inte skriva om privata fester men i det här fallet var det så överdådigt och extravagant att jag måste göra ett undantag. Det handlar om min fantastiska faster och hennes man som bjudit släkten över helgen till deras hus i skärgården för tre dagars fest. Det firades 150 års jubileum, dvs jubilarernas födelsedagar och bröllopsdag.


Vi infann oss, intet ont anande i hamnen där vi blev hämtade med båt och utkörda till ön. Där väntade en härlig middag i deras fantastiska egenbyggda hus med vidunderlig utsikt och egen sandstrand. Mina mobilbilder gör det verkligen inte rättvist. Efter middagen blev vi inkvarterade i olika hus. Min far och jag fick bo i en bedårande nyinredd sjöbod intill vattnet på andra sidan ön. Dagen efter intogs frukostbuffé på öns krog där vi fick information om dagens aktiviteter, som visade sig vara betydligt mer storslagna än vi vågat föreställa oss.


Vi blev upphämtade i grupper om fyra och flög helikopter ut till en ö i havsbandet där en makalös lunchbuffé höll på att dukas upp. Vädret var bistert med både regn, blåst och hagelskurar, men vad gör väl det när man är i gott sällskap på äventyr.
I en klippskreva under tältduk bjöds grillad hummer, pilgrimsmusslor, blåmusslor och räkor, snittar och champagne.

När vi ätit så att vi kunde rulla nedför sluttningen bröt vi upp och gick ner till stranden igen för att bli upphämtade per båt. Stridsbåt 90 är inget jag rekommenderar med magen full av hummer. Herrejävlar vad fort det gick. Grönans fria fall kan slänga sig i väggen.

Lite skakade kom vi så tillbaka för att få en kort stunds vila innan nästa punkt på schemat: middag och lekar på den abonnerade krogen. Medan festdeltagarna lekte, lagade de inhyrda kockarna till en fabulös trerättersmiddag.
Morgonen därefter var det avfärd mot huvudstaden efter en härlig frukost i solen. Vi anlände hotellet efter lunch och hann ta en kort powernap innan nästa aktivitet.När man bor såhär har man ju ingen direkt brådska från rummet, men då tiden var knapp, lovade jag mig själv ett bad senare på kvällen.

Vårat värdpar hade nämligen chartrat en båt som låg precis nedanför hotellet och väntade för en uppfriskande skärgårdstur med överdådig lunch.                                                        Vi hann precis hem för ombyte innan nästa extravagans.När man inte tror att det kan bli bättre så väntar en sju rätters middag på Operakällaren. Vårat värdpar hade hyrt hela verandan och vi fick njuta av mat och service av sällan skådat slag. När vi något omtöcknade drullade ut på gatan igen kändes det som en lång underbar dröm man aldrig vill vakna upp i från. Att komma hem till den här utsikten gör ju inte saken värre:
Dagen därefter spöregnade det. Prinsen lyste bröllop på slottet och norrmännen firade nationaldag. Vi åt en helt underbar frukost, fick bilen framkörd och återvände sedan till våra ordinarie liv, långt borta från denna ofattbara lyx vi fått uppleva ett par dygn. Ett helt oförglömligt äventyr jag är mycket lycklig att få ha tagit del av. Tack kära vänner.

0 kommentarer på 150-årsfest i skärgården:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment