PURE RETREAT - En Sörmländsk oas
Pensionatsliv

Medicinska metoder från förr del 1

När teknik och vardagsbekymmer blir mig övermäktiga kan det ibland hända att jag hemfaller åt historiska tillbakablickar. Medicinsk historia är ett intressant ämne väl värt att gräva i. Människor förr måste ha varit väldigt vana vid sveda och värk. Ta tex en metod som använts sedan stenåldern: Trepanering eller Trepanation. Det innebär att man borrar ett hål i kraniet med en så kallad trepan och lyfter bort en bit ben. Detta är det äldsta kirurgiska ingrepp man känner till och har bla används för att avlägsna tryck och blödningar i hjärnan, liksom för att fördriva andar. Av en rad arkeologiska fynd att döma verkade många patienter ha överlevt behandlingen även om det säkerligen inte var så lustigt att utstå den.
Mer läsning: Nordisk familjebok
Gravyr från 1525 av Peter Treveris föreställande en trepanation                        

Tryck från Armamentarium chirurgicum, av Johannes Scultetus 16551 kommentar på Medicinska metoder från förr del 1:

Kommentarer RSS
Villemo on den 10 juni 2015 07:10
Fullkomligt lysande, helt fantastiska konstverk dessutom.
Svara på kommentar

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment