PURE RETREAT - En Sörmländsk oas
Pensionatsliv

Böcker jag vill läsa i sommar

Om jag får möjlighet att begagna hängmattan i sommar vill jag definitivt ha sällskap av dessa böcker, utan inbördes rankning. Jag har alltså inte läst dem än och svarar inte för innehållet mer än att jag tror att de är mycket läsvärda.

Rekviem för en vanskapt
Mattias Hagberg
Hon kallades Storstina. Enligt samtida källor var hon ett monster, en samisk kvinna av gigantiska proportioner. I början av 1800-talet visades hon upp som ett ”freak” på marknader och teatrar i Sverige och på kontinenten. I Mattias Hagbergs roman möter vi Storstina när hon ligger för döden i kallbrand. Men döden är bara en hållplats på Storstinas resa. Rekviem för en vanskapt är lika mycket en skräckroman som en idéroman om normalitetens makt och en historisk roman om vetenskapens intresse för det avvikande. Döden fördelar ordet, och de nyss avlidna lever tätt inpå de levande.
Mattias Hagberg fick stor uppmärksamhet för sin senaste bok Herredjuret (2010), en personlig essä om människans förhållande till vilddjuret. Rekviem för en vanskapt är hans första roman.

ODYSSÉ GENOM AMERIKA 
Steglitsan
Donna Tartt (Albert Bonniers förlag)
Den amerikanska författaren Donna Tartt, mest känd för megasuccén Den hemliga historien, 
är tillbaka med sin tredje, hett efterlängtade roman: Steglitsan, som nu finns i pocket. Det är mer än tio år sedan sist. Tartts romanbygge 
är som ett utsnitt av 2000-talets USA, med dess smältdegel av kulturer, klasser, fattiga immi-
granter och snorrika New York-bor. Vi får följa Theo Decker i hans jakt på ett sammanhang efter att ha förlorat sin mamma i ett terrorattentat. 
Theo blir besatt av en målning, Steglitsan, som 
är en av få saker som påminner om hans 
mamma och den drar in honom i de mest obskyra sammanhang. Kapitlen som utspelar sig i Las Vegas där Theo tvingas bo med sin skumrask-figur till pappa är smärtsamt bra läsning. Det handlar om svek, utsatthet, besatthet, identitet och överlevnad och är skriven med intensiv skärpa 
på en underbar prosa.


Så länge du är min syster
Peo Bengtsson

Bandet mellan William och Betty har alltid varit starkt. De två syskonen fick klara sig själva redan som barn, när föräldrarna svek. Det gick faktiskt bra ja, över förväntan men som vuxna har de båda svårt med sina relationer. William har en affär med en gift kvinna. Han vet att han borde avstå, men det förbjudna lockar. Betty däremot tröttnar alltid på sina förhållanden så fort förälskelsefasen är över. Men när Betty träffar den karismatiske Christian, faller hon pladask. Sakta men säkert glider syskonen isär. Christian vill ha Betty för sig själv, vilket får dramatiska konsekvenser. Frågan är om syskonkärleken går att rädda?

1 kommentar på Böcker jag vill läsa i sommar:

Kommentarer RSS
VIllemo on den 14 juni 2015 22:09
Fantastiskt bra tips, blir sugen på att läsa allihop själv! Tack
Svara på kommentar

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment