PURE RETREAT - En Sörmländsk oas
Pensionatsliv

Höstlöv och boktips

Bloggtorkan har varit total och det är som det är. Hösten har kommit på riktigt och undertecknad försöker komma igen på flera fronter. Det känns som att mycket håller på att hamna på plats.
Det gäller bara att sortera och inte förta sig. Därför väljer jag att mjukstarta med två något olika boktips, dock väldigt läsvärda båda två:
Hanteringen av odöda
John Ajvide Lindqvist, Ordfront

Stockholm en dag i mitten av augusti: Det är onaturligt varmt fast det är sent på kvällen och överallt klagar människor på huvudvärk. Det känns som om ett elektriskt fält lagt sig över stan. Ett omvänt strömavbrott. Inga lampor kan släckas, inga maskiner stängas av. Paniken ligger i luften.
Så plötsligt är allt över. Ingenting har hänt ...

Den pensionerade journalisten Gustav Mahler är trött på livet. Allt har gått fel och allra värst är att hans älskade barnbarn Elias nyligen dött i en olyckshändelse. Nu får Mahler plötsligt ett samtal från en gammal kontakt på Danderyds sjukhus som påstår att de döda vaknar. Det måste vara ett skämt. Ändå tar han sig dit för att undersöka saken.
Han möts av en lika ofattbar som skrämmande syn. Läkare på sjukhuset bekräftar: massor av människor som avlidit under den senaste tiden tycks ha vaknat till liv.
Mahler slås av en tanke. Elias. Men han är ju begravd. Mahler vet ändå att han måste åka till kyrkogården.

Hanteringen av odöda är en skräckroman av klassiskt snitt, men också en mycket gripande berättelse om kärlek som trotsar själva döden

(Text knyckt från Bokus där du snabbt får boken i din hand: Bokus.)

En bisarr och underhållande historia som håller förvånansvärt bra, trots sitt märkliga scenario. Jag närmast sträckläste den under en tredagars semester och rekommenderar den varmt till dem som ännu inte gjort dess bekantskap. Ingående beskrivningar av vandrande lik i olika grader av dekomposition är en bonus.Gustav IV Adolfs memoarer
av [Gustaf IV Adolf] Gamby, Erik (1908-1996) (utg.).
Uppsala, Fyris-Tryck, 1960. 8:o. 159, (1) s. Innehåll: Förord; Gustav IV Adolfs författarskap, av Sten Carlsson; Hågkomster av en landsflykting prins från Kina, tillägnad mänskligheten; Betraktelser över mina första krigsbedrifter; Den trettonde mars eller De viktigaste händelserna under revolutionen år 1809; Sann roman eller En läxa för andra. Tryckt i 1700 exemplar, varav 750 för bokhandeln. (förlagets text)

En bok som länge stått i min bokhylla och berett mig glädje. Detta är den bisarra historien om en kung i landsflykt. Överste Gustavsson drar runt i Europa och förälskar sig i en bordellflicka. Förgäves försöker han få fason på henne, vilket inte lyckas. En sorglig historia som dock är mycket underhållande att läsa. Den fd kungens författartalanger är påtagliga. Tyvärr kom de inte att uppskattas av sin samtid och han dör utfattig och bortglömd på ett sjaskigt hotell i Schweiz 1837.


Köps från välsorterade antikvariat eller näthandlare såsom antikvariat.net eller  bokbörsen. Eller låna från biblioteket.

0 kommentarer på Höstlöv och boktips:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment