PURE RETREAT - En Sörmländsk oas
Pensionatsliv

En stark bok på höstkanten

Äntligen damp den ner i brevlådan, den efterlängtade boken Kommer du tycka om mig nu? av min idol och tillika gamla väninna Lina Axelsson Kihlblom, som jag hyllat tidigare i denna blogg för sin insats i dokumentärserien Rektorerna. Det är en oerhört stark skildring av hur det är att växa upp i en kropp som inte samstämmer med själen och det egna jaget. Lina vet från späd ålder att hon är flicka, även om hennes kropps fysik talar för något annat. En dag läser hon i en veckotidning om könsbyten och förstår att det finns en lösning. Där framme.

Vägen dit är dock lång och kantad av konflikter. Att leva i fel kropp är jobbigt nog men att uppleva sig som mindre begåvad på grund av dyslexi är i sig en resa.
Lina bestämmer sig tidigt att övervinna sina inlärningssvårigheter och utvecklar själv metoder och knep för att överleva i skolans tuffa värld. Hon lyckas mot alla odds bli bäst i klassen och fortsätter sedan att läsa i Uppsala. Det är där vi träffas och blir vänner. Sedan dess har hon inte slutat att förvåna mig med sin målmedvetenhet, styrka och inre övertygelse.
När man läser en sådan här bok kan man tro att författaren hittar på, skarvar och tillrättalägger, men jag försäkrar att Lina faktiskt har gjort allt hon skriver om.
Denna livserfarenhet har resulterat i en utmärkt analytisk pedagogik som nu kommer många utsatta barn tillgodo i skolan. Det går inte att föreställa sig en mer lämpad person att forma dagens skola än Lina. Få personer har hennes handlingskraft, visioner och känslomässiga engagemang.
Det här är en extraordinär människa och en mycket läsvärd bok som kan förstås och uppskattas av många på många olika plan. Höstens och kanske årets absolut viktigaste bok om ni frågar mig.
Köp den på Bokus eller direkt från förlaget där du även kan läsa mer om författaren.
0 kommentarer på En stark bok på höstkanten:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment