PURE RETREAT - En Sörmländsk oas
Pensionatsliv

Boulani - Afghanska piroger

I och med våra nya familjemedlemmar så har matlagningen utvidgats mot det afghanska köket. En billig och enkel rätt som är hyfsat lätt att laga är boulani, en pirog med valfri fyllning. Perfekt snabbmat. Receptet varierar beroende på vem du frågar. Afghaner verkar inte vara så receptberoende utan kör lite på måfå. Degen görs med fördel en bra stund innan den skall bakas ut, ungefär som med pizzadeg. Vi brukar ha purjolök och köttfärs i fyllningen, men det går att ha vad som helst i, olika sorts grönsaker, potatis etc. Degen kavlas ut i rundlar, fyllningen läggs i mitten. Sedan viker man den ena kanten mot den andra, stänger till knytet med tryck, exempelvis med baksidan av en gaffel och steker med olja i stekpanna på medelvärme. Degen ska gräddas, inte brännas. Serveras gärna med yoghurt och chilisås.

Obs! Bilderna visar piroger gjorda av hushållets svenskar. När afghanerna gör dem blir de betydligt snyggare.

Ungefärligt degrecept (varierar från hushåll till hushåll) Tänk pizzadeg:
mjöl efter behov
1/2 pkt jäst
ca 5 dl ljummen vätska (vatten/mjölkblandning) 
3  msk olja
1 1/2  tsk salt

Exempel på fyllning:
purjolök, finhackad och tvättad/urlakad i vatten och salt för mildare smak.
nötfärs, stekt och kryddad enligt tycke och smak
pressad vitlök efter smak

Degen utkavlad och fyllningen på plats























Stekes gyllenbruna i ordentligt med olja i medelvarm panna






















Serveras med chili och yoghurtsås


1 kommentar på Boulani - Afghanska piroger:

Kommentarer RSS
Villemo on den 21 januari 2016 23:12
Strålande, låter enormt gott, jättekul med frihet att kunna ta-vad-man-har/eller vill. Tack!
Svara på kommentar

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment