PURE RETREAT - En Sörmländsk oas
Pensionatsliv

Bland kissedoggar och syfilispatienter

För några veckor sedan hade jag förmånen att få tillbringa en helg med min far och bror i minnenas tecken med långa promenader på våra förfäders Söder. Farsan berättade om gamla tider och hur livet kunde te sig på fattigsöder då han var barn. Första bilden är tagen på  Fjällgatan. Stigbergets sjukhus. Förr och nu. Här behandlades syfilispatienter (enligt min far, dock har jag inte lyckats få det bekräftat i några källor på nätet) Han illustrerade sin berättelse med en, för min far ganska typisk vits: "Jag tror bestämt att jag har en släng av syfilis, sa gubben när han tappade ollonet i pottan".


Promenaden fortsatte mot Sågargatan och de gamla kåkarna som i gamla tider huserat sjöfartsfolk.

    
   
Så här kunde en välartad gata se ut. Lugnet var det dock inte så mycket bevänt med då vagnarnas metallhjul och hästarnas hovar lär ha fört ordentligt
väsen på kullerstenarna.

 


Lunchavbrott på Pelikan där ingenting, förutom priserna och
linnedukarna, förändrats sedan 50-talet.                                                                         


Kvällen spenderades på Mariasidan. Farsan berättade att man inte kunde röra sig hursomhelst mellan områdena där lokala gäng kontrollerade alla nykomlingar med frågan "Vad är du för en jävel?" Slagsmål var en regel, snarare än undantag. Var man en kissedogg, dvs en läroverksgosse, kunde man räkna med spö. Söder var ingen plats för märkvärdigheter. Här gällde gatans lag och ingen var bättre än en annan. På rasterna slogs man så näsblodet rann och på vintrarna roade man sig att hoppa mellan isflaken i Årstaviken.

Jag frågade om det fanns något som var bättre förr. Farsan svarade att det inte förekom mobbing på samma sätt då alla hade lika lite. Det fanns inte märkeskläder eller statusprylar som i dag.
På den här tiden hade inte järnvägen skyddat elledningarna över spåren. En av farsans vänner tävlade med kompisarna om vem som kunde kissa längst från en bro. Han fick en stöt och dog på fläcken, fem år gammal. Livet på 40 och 50-talet var tufft, men barnen gick själva till och från skolan och åkte spårvagn mellan stadsdelarna redan i sexårsåldern. Pedofiler, kriminella och narkomaner verkar inte ha ingått i gatubilden.                                              
2 kommentarer på Bland kissedoggar och syfilispatienter:

Kommentarer RSS
Villemo on den 21 april 2016 07:24
ÅH - jag skulle GÄRNA ha varit en fluga med på din ryggsäck under dessa promenader! Farsans berättelser har alltid varit obetalbara och nöjsamma....
Svara på kommentar


Clara on den 31 maj 2017 16:18
Vilka härliga bilder av Södermalm. Ser att du fick med Fjällgatan, Åsöberget, området kring Katarina kyrka och bastugatan. Ni gick inte till Årstaviken och tanto? Där finns det fina koloniträdgårdar.
Svara på kommentar

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment