PURE RETREAT - En Sörmländsk oas
Pensionatsliv

Sommarläsning om döden

Sommaren är för många en tid av avkoppling och läsning. Undertecknad jobbar mer än vanligt såhär års men unnar mig även en del inspirerande lektyr. Denna bok fick jag låna av bästa väninnan. En vansinnigt spännande, skrämmande och tankeväckande bok om brott och straff i Sverige i forna sekel. Vår syn på brottslingarna och avrättningsmetoderna var inte ett dugg bättre än dem som i dag tillämpas i mellanöstern. Avrättningarna var dessutom offentliga fram till år 1867, vilket inte var för så många generationer sedan.
Boken är dessvärre slut på förlaget men går kanske att få tag på på andrahandsmarkanden eller biblioteket.
Döden i skogen av Göran Lager Ersatz förlag.
Det här fick mig att fundera över döden i största allmänhet (något jag gör rätt mycket till och från, morbid som jag är. Dessutom skriver jag själv på en bok just nu som behandlar ämnet en hel del.)
Hur såg det ut i min egen hembygd? Konsulterar man församlingens dödböcker växer bilden fram av ett rätt hårt liv. Självmord var inte ovanliga. Johanna Charlotta, 25, dog av fosforförgiftning, troligtvis självfövållad, i december år 1894.
Torparen Jonas Andersson var sinnessvag och dränkte sig i april år 1894.
Bonden Anders Andersson,47, afhänte sig lifvet genom hängning i maj 1888.
Många dog också i barnsäng eller i olycksfall. Bonden Jonas Eriksson tex, krossades vid fällning av träd i skogen vid Rinkesta, 66 år gammal i januari 1887.
Jon Ernst Agust, 2 år och Emma Amalia, 5 år blev till döds förgiftade genom att under lek äta rot av sprängört i maj 1894.
Man läser om dödsorsaker som ruttna ben, mångåriga plågor af gikt och svaghet, slag och torsk. Andra drabbas av bölder i huvudet, kikhosta och skabb. Husmodern Marlena Jonsdotter, 34 dog av trånsjuka i maj 1827.
Församlingsböckerna är fulla av livsöden.
Ödet för självspillingarna var för övrigt jordfästning i ovigd jord, i tysthet förrättad av någon myndighetsperson eller präst. Utanför kyrkomuren eller under senare tid på avskild plats inom murarna. Hur många ligger inte begravda så? Bara de 10-tal år jag bläddrat igenom i min församling, hittar jag en drös olika självmord i alla åldrar, kön och samhällsklasser.
För den som har möjlighet rekommenderar jag ett besök på bibliotekens släktforskningsavdelning eller ett månadsabonnemang hos exempelvis Arkiv Digital som tillhandahåller kyrkböcker på nätet. Finns det något bättre än att få försjunka i gamla tider när solen gassar för hårt och bromsarnas bett får en att vilja fly till skuggan och ett glas kall dryck? Vad ruvar din hembygd på för spännande hemligheter och vem har tidigare bott i ditt sommartorp?
Detta kan vara precis rätt tid att ta reda på det.

0 kommentarer på Sommarläsning om döden:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment